fredag 15 mars 2013

Gästinlägg: Är det dags att hitta en ny parfym som inte alla andra har?


Nickar du igenkännande kan du fortsätta läsa och förhoppningsvis få några användbara tips av mig – en fd arbetskollega till Ninni! Jag är absolut ingen parfymexpert men har alltid älskat dofter och en dag utan parfym är en konstig dag!  

Min trotjänare som jag alltid har en flaska av är Armani ”She” – en varm mjuk något kryddigt doft med bl a jasmin, mandel och vanilj.  Men det är kul att variera sig och det som är mysigt på vintern känns alldeles för pretentiöst under sommaren.  Samtidigt vill jag gärna ha en unik doft som känns personlig och som inte är misstänkt lik alla andra.

Om du nu inte vill dofta som alla andra gäller det att börja testa de nischade parfymhusen. De gör dofter som inte är gjorda att tilltala den stora massan och det kan krävas att du testar parfymen flera gånger innan du upptäcker alla dess kvaliteter och att du till din stora förvåning faktiskt gillar den!

För det första: köp ingen parfym som du endast har doftat på en sticka! Är du nyfiken på en parfym fråga snällt om du kan få ett parfymprov alternativt knalla dit oparfymerad och spraya på dig. Gör detta flera gånger!  

För det andra: köp ingen parfym baserad på första halvtimmens doftintryck! Många märken lägger krutet på just toppnoterna som skall förföra oss bums och få dig öppna stora plånboken. Har du otur doftar din nyinköpta parfym inte särskilt gott efter några timmar eller knappt något alls!

NK parfymeri liksom Grand parfymeri (Göteborg) har flera ovanliga märken som är roliga ex italienska Profumum Roma, Xerjoff Casamorati och engelska Penhaligon’s. Om man nu inte vill hosta upp ett par tusen för en parfym, kan man köpa en sk ’decant’ på webben och få några dyrbara droppar att lyxa med. Perfekt när man vill prova ut en ny parfym!

The Perfumed Court (USA) säljer prover (dekanterade originalparfymer) från 0,5 ml i provrör upp till 8 ml i sprayglasflaska (eller t o m större för vissa parfymer) samt hela parfymflaskor.  Frakt tillkommer naturligtvis och köper du en hel flaska tillkommer även tull och moms.

Surrender to Chance (USA) säljer också dekanterade parfymer och Patty som driver Surrender to Chance var tidigare delägare i The Perfumed Court. De två företagen saluför något olika märken.
Min favoritleverantör av parfymprover är Luckyscent som har sin fysiska affär i Los Angeles och de säljer både parfymprover och flaskor via sin hemsida. De erbjuder max två provrör om ca 0,7ml av varje parfym, max 17 stycken. De har bra priser på sina prover och frakt tillkommer. Ägarna till Luckyscent har en förkärlek till italiensk parfym ex Farmacia SS Annunziata dal 1561 och Mazzolari och är duktiga på att beskriva själva parfymen och parfymhuset.

Sätt upp dig på Luckyscents nyhetsbrev så får du regelbundet information om nyheter och erbjudanden om parfympaket!  De har också en sida med ”Top Picks” där de listar sina storsäljare och personliga val rangordnade under olika rubriker som ”Top Sweet Fragrances” och ”Top Citrus”.  Så för mig som gillar lite sötare och gärna ”gourmanddofter” är det perfekt att botanisera bland de olika parfymförslagen och sedan klicka på ”wishlist” för de parfymer som lockar mig.  Jag har precis beställt från Luckyscent diverse parfymprover av märket Keiko Mecheri som jag med glädje skall sniffa mig igenom.

Hos Luckyscent köpte jag mina första parfymprover från det egensinniga franska märket Etat Libre d’Orange som verkligen gör nischade och ovanliga parfymer med skojiga och ofta lite snuskiga namn.  Till min lycka har svenska Riktigparfym.se detta märke så när jag blev tokkär i ”Putain de Palaces” inhandlade jag en hel flaska hos Riktigparfym till överkomligt pris och låg fraktkostnad. Riktigparfym säljer också parfymprover och parfympaket för att du skall kunna hitta en ny favoritdoft!

Engelska sajten Escentual säljer ibland färdiga kit med parfymprover. Klicka på fliken ”Try before you buy” för att se vad de erbjuder just nu. När jag köpte parfymprover från Annick Goutal tillkom normal (standard) fraktkostnad men för de större glasproverna från Etat Libre d’Orange tillkom expressfrakt om ca 175,- SEK.  27 stycken 1,5 ml stora parfymprover kostade 25£ (jag fick tre prover mer än vad som angavs) och då får man en voucher via e-post på hela beloppet att handla en fullstor flaska för! Eftersom Escentual har under hela mars rabatt på franska apoteksmärken passade jag på att köpa Vichys deodoranter för 5£ styck (kostar normalt ca 100,-/styck här) och NUXE underbara torrolja för ca 185,- SEK. (Kostar det dubbla på NK).

Jag följer även några parfymbloggar för att hålla mig à jour med nyheter och få tips t ex ”Bois de Jasmin”,” Now Smell This” och Julia Forsberg på Daisy Beautys hemsida.

Lycka till i parfymdjungeln!

Cajsa W

PS! Idag har jag på mig ”Delicious Closet Queen” som är en unisexdoft från Etat Libre d’Orange och som är gjord av parfymören Nathalie Feisthauer. Hon är kreatören bakom min favoritdoft ”Putain de Palaces” och har gjort dofter för bl a Comme de Garcons. DS.


9 kommentarer:

Fröken Frodig sa...

Jättebra inlägg och kul med en gästbloggare :)

Julia sa...

Vilket bra och informativt inlägg Cajsa! Tack för länken också. En undran bara: har du inte upplevt problem med The Perfumes Court? Sedan ägarna delade på sig har jag bara haft problem med dem, framförallt oändliga leveranstider.

Cajsa sa...

Svar till Julia: Det senaste året har jag beställt prover från Luckyscent & Escentual så jag vågar inte svara på om The Perfumed Court har försämrats. Sist fick jag en liten sprayflaska från TPC vars "lock" läckte men efter att ha fotat flaskan och den fläckiga orderbekräftelsen fick jag snabbt en ny.

Mia sa...

Åh, Armanis She är sedan många år min vinterfavorit. Tyvärr går den inte att få tag på som bodylotion längre *snyft*. Sommarfavoriten är Diors J'adore. testar ständigt nytt men de här 2 har jag sedan många år alltid hemma.

Ninni sa...

Vad kul att ni gillade inlägget! Ska se om jag kan fixa sånt fler gånger. Tyckte själv att det var lärorikt! Tack C!

omygloss sa...

Jag skulle vilja prova någon parfym från märken Jo Malone, de verkar så härliga. Men vad jag vet säljs de inte i Sverige. Sen Love & Toast parfymen kom i glossyboxen förra året har jag varit väldigt förtjust i dem :)

Parfymälskaren sa...

De parfymerna jag gillar mest är nästan alltid från Armani och så har det typ alltid varit, brukar hitta de jag är ute efter här.

http://www.parfymportalen.se

Minerva sa...

Jättebra och intressant inlägg! Har beställt från Posh Peasant ett par gånger, rätt dyrt men allt funkade bra. Har inte jämfört priser på ett tag, så de kanske inte är dyrare än andra. Mycket att välja på i alla fall.

flavourfanatic sa...

Hej! Jag heter Sigrun och driver RiktigParfym.se-siten. Jag vill tacka jättemycket för omnämnandet här. Vi är ett nystartat bolag så det betyder jättemycket för oss!

Vidare hjälper vi gärna till och svarar på frågor eller ge råd om någon har några funderingar angående dofterna på vår site :)

Hälsningar
Sigrun