torsdag 22 november 2012

Skatt på varor från utländska shoppar?

Minns ni att jag avhöll mig ifrån att beställa en klocka från USA pga att jag inte har koll på hur mycket tull och avgifter man kan råka på? Nu läste jag här att man kan räkna med 20-30% (inom EU är det fritt). Vad har ni för erfarenheter? Vid vilket belopp går gränsen för att man ska råka ut för tull? Jag har en känsla av att den ligger strax över 200:- och det beloppet får man ju inte mycket för.

Jag är lite sugen på att surfa runt på Black Friday-rean som är imorgon nämligen... man kanske kan göra fynd? Fick tips hos Fröken Rosa igår ang gratis frakt hos Sigma som jag nog tänker anta. Skulle vilja slå till på ett par skuggpenslar och har inte testat märket förut men läst bra recensioner om det. Dock är det bara småsummor, då penslarna kostar kring 10 dollar/st, så jag klarar mig kanske från skatten där. Om ni råkar se några bra reor på vad som helst under morgondagen så får ni gärna tipsa i kommentarerna.

13 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag har bara åkt på skatt en gång, när jag beställde lack. Då blev flaskpriset (för tex op o essie) ca 70 kr istället för ca 45. Inte så farligt ändå om man jämför m svenska priser.

Ninni sa...

Ja, många varor är ju så himla mycket billigare i USA att det ändå är värt att beställa därifrån...

Anonym sa...

Du borde kunna beställa varor upp till 1400 utan att åka på tull.

http://www.tullverket.se/innehallao/i/internethandelfranettlandutanforeu/internethandelfranettlandutanforeu/fragorochsvarominternethandelfranettlandutanforeu.4.3cf19d0112524cb00188000776.html

Litzy sa...

Jag vet att i Danmark går gränsen redan vid 80kr.
Köpte en plånbok från USA... kostade typ 145kr och den fick jag tyvärr betala tull på :(

Så tror inte helt det stämmer vad Anonym här ovan skriver.

Litzy sa...

Vet såklart inte om dom har ändrat på det... kanske 3-4år sedan jag köpte den :)

Ninni sa...

Jag har hört flera som åkt på tull för mycket lägre belopp så jag undrar också...

Lotta sa...

Ja jag åkte ju på en avgift när jag beställde från Feelunique. Fast det var inte tull utan moms jag fick betala då företaget ligger på ön Jersey.
Summan jag beställde för var hm...kommer inte riktigt ihåg men runt 400 kr tror jag och fick betala 150 för moms och postens avgift.
Har inte beställt något därifrån sen dess och kommer nog hålla mig till lookfantastic istället. Men lookfantastic fraktar inte Clarins till sverige har jag för mig men å andra sidan mitt andra favoritmärkte Dermalogica. Läste nånstans att Feelunique betalar tillbaka momsen men har inte testat, funderar dock på att maila dom och fråga. Jag hör av mig när jag får svar. :) Ska maila dom ikväll medan jag kommer ihåg.

Ninni sa...

Ja, det vore toppen att veta. Jag haft tur därifrån och kör på tills annat händer. Tror tullen gör stickprov ibland så du hade otur där.

Åsa sa...

Många av de större fraktföretagen (och större företagen) vet om det svenska skatte- och tullreglerna och lägger därför anting på i priset eller anmäler order på något vis. Jag vet dock inte riktigt hur.

Mia sa...

20% på allt på BeautyBay.com idag black Friday!

Ninni sa...

Åsa, jag har sett att några shoppar lägger till, men kan man lita på att ändå inte åka på skatt?
Mia, måste kollas! :-)

Jenny sa...

Detta svaret fick jag när jag mailade Tullverket och frågade :). Lång svar!

När du köper varor från ett land utanför EU måste du normalt betala tull och moms när varorna kommer hit. Detta gäller oavsett om du köper från ett företag, en privatperson, eller via till exempel eBay.

Tullsatsen varierar för olika varor. Tullen beräknas på tullvärdet som är din totala kostnad för varan inklusive frakt och försäkring. Nagellack och smink till ansiktet är tullfritt, dvs.
0 % tull.

Momsen är 25% på de flesta varor och beräknas på summan av tullvärdet och framräknat tullbelopp.

Om värdet i en försändelse inte överstiger 1400 kronor och inte innehåller alkoholhaltiga drycker, parfym eller tobaksvaror, behöver du inte betala någon tull.

Däremot måste du alltid betala moms när du handlar på postorder eftersom postorderförsäljning inte omfattas av skattefrihet. Som postorder räknas all försäljning utan besökskontakt mellan säljare och köpare. Att handla på Internet jämställs med postorder och därför måste du betala moms på det du köper där.Tänk på att informationen ovan bara är rådgivande och grundad på de regler som gäller idag. Om du har fler frågor får du gärna kontakta oss igen.

Jenny sa...

Ett tillägg på mitt svar där, jag har aldrig fått betala moms heller och har nog beställt en 15 gånger iaf så det beror kanske på paketets storlek?